poniedziałek, 13 grudnia 2010
Dorsz z ziemniakami i koprem włoskim z pieca

Ostatnio zaczęłam eksperymentować z rybami. Niegdyś były to tylko filety usmażone w panierce, rzadko kiedy pieczone, nie mówiąc już o gotowaniu. O tym ostatnim napiszę pewnie już niedługo, bo przymierzam się do użycia parowaru do przygotowania takiej rybki, póki co upiekłam rybę. Przepis nań znalazłam o grudniowym numerze "Kuchni", w dziale "Z notatnika Jamiego Olivera". Co prawda jego danie było z łososiem, jak użyłam naszego, bałtyckiego dorsza. Ogólnie - przepis nieco zmodyfikowany względem oryginału.

Składniki: (wychodzi obiad dla czterech osób lub dla dwóch na dwa dni)

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia
  • 1 duża bulwa kopru włoskiego
  • 2 duże filety dorsza
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g zimnego masła
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Umyć ziemniaki (nie obierać), przekroić na połówki (jeśli są za duże to na ćwiartki). Bulwę kopru włoskiego pozbawić pędów, pokroić na ósemki, umyć. Zagotować wodę w dużym garnku, wrzucić do wrzącej, słonej wody ziemniaki i koper włoski. Gotować przez 6-8 minut, odcedzić i odstawić do odparowania. Po około 5 minutach przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego, doprawić solą i pieprzem, posypać połową pokrojonej natki pietruszki i drobno pokrojonym czosnkiem. Między warzywa włożyć kawałeczki zimnego masła, podlać oliwą. Wstawić do piekarnika na 30 min.

Przygotować rybę - pokroić na kawałki, natrzeć solą i pieprzem oraz resztą pietruszki.

Po 30 minutach wyjąć warzywa, posypać parmezanem, a na nich rozłożyć równomiernie ryby. Skropić oliwą i piec razem jeszcze 15 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... PustaMiska - akcja charytatywna

Durszlak.pl