piątek, 23 września 2011
Carbonara z cukinią

Pyszne, proste i szybkie do wykonania danie. Novum stanowi dodanie do tradycyjnej carbonary pokrojonej w kostkę cukinii. Dodaje ona lekkości, ale nie oszukujmy się potrawa do najlżejszych nie należy. Ale w związku z tym, że idzie jesień i coraz więcej będzie dni, takich jak dzisiejszy, od czasu do czasu można sobie na takie danie pozwolić.

Przepis zaczerpnęłam ze strony Jamiego Olivera (tak, tak - znowu przepis Jamiego).

Składniki: (dla dwóch osób)

  • 200 g makaronu penne
  • duża cukinia lub dwie małe
  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku (najlepiej pokrojonego w plasterki)
  • 50 ml kwaśnej śmietany 
  • garść parmezanu lub podobnego sera (nie wiem, ile to w gramach)
  • tymianek (użyłam suszonego - niecałą łyżeczkę) 
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Wstawić wodę na makaron. W tym czasie pokroić w kostkę boczek i cukinię (wcześniej wyciąć środek z nasionkami).

Postawić patelnię na gazie, wlać olej i wrzucić na niego boczek. Jak się zarumieni, dodać pokrojoną w kostkę cukinię.  Smażyć razem do czasu jak boczek będzie dobrze wysmażony, a cukinia miękka i lekko zarumieniona.

W czasie smażenia, wrzucić makaron do wody i gotować wg wskazówek na opakowaniu.

Do miseczki wbić jajka, rozbełtać. Dodać śmietanę - wymieszać dokładnie z jajkami. Na koniec wrzucić ser i ponownie wymieszać.

Odcedzić makaron (warto zostawić odrobinę wody z gotowania). Do boczku i cukinii dodać makaron, przemieszać (na ogniu). Wszystko musi być gorące. Wyłączyć ogień pod patelnią, wlać do składników mieszankę jajeczno-serową. Szybko wymieszać, ew. dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Doprawić do smaku (zdarza mi się zapomnieć!) i można podawać.

 

Przepis ten dodaje do akcji Cukinia 2011

 

środa, 03 listopada 2010
Lazania z drobiem

Uwielbiam lazanię, ale bardzo rzadko chce mi się ja robić. Owszem mogłabym pójść na skróty, kupić gotowe sosy lub znaleźć jakiś bardzo uproszczony przepis, ale czasem odczuwam potrzebę "podłubania" przy potrawie. I taka właśnie była ta lazania - z własnym sosem pomidorowym, sosem beszamelowym, który robiłam pierwszy raz w życiu i bardzo się denerwowałam.

Przepis jest połączeniem pomysłów zawartych w książeczce "Kuchnia włoska" z serii "Z kuchennej półeczki" oraz przepisu na sos pomidorowy z gazety "Moje gotowanie".

Składniki:

Sos pomidorowy:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • oregano, sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 75 g masła
  • 50 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 1 jajko
  • 75 sera parmezan

Lazania:

  • 9 płytek makaronu lazania
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 100 g pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 150 ml czerwonego wina zmieszanego z 100 ml wody

Przygotowanie:

Sos pomidorowy: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W rondlu zeszklić cebulę, dodać czosnek, wymieszać. Dodać pomidory, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 40 min., bez pokrywki, często mieszając. Dodać oregano i cukier, gotować jeszcze około 15 min., na koniec doprawić solą, pieprzem.

Sos beszamelowy: Rozpuścić masło w garnku, dodać mąkę i chwilę zasmażyć. Zdjąć garnek z ognia, dolewać mleko, mieszając aż powstanie jednolity sos. Postawić na ogniu i gotować do osiągnięcia konsystencji budyniu. Odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie dodać roztrzepane jajko, połowę parmezanu, doprawić solą i pieprzem.

Lazania: Mięso pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażyć je razem na patelni. Płytki makaronu podgotować wg przepisu na pudełku.  Do mięsa dodać wino z wodą, gotować do redukcji płynu, następnie dodać gotowy sos pomidorowy i podgotować jeszcze kilka minut.

W naczyniu żaroodpornym położyć trzy płytki makaronu, na to połowę sosu pomidorowego, na to trzy kolejne płytki i druga połowę sosu. Na koniec trzy ostatnie płytki, sos beszamelowy i reszta parmezanu.

Piec około 30 min. piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... PustaMiska - akcja charytatywna

Durszlak.pl