sobota, 09 lipca 2011
Pierogi z bobem

Nie jestem "smakową" tradycjonalistką - lubię połączenia dziwne, chociaż czasem schematy wdrukowane w mojej głowie, mocno walczą przed nowinkami. Dlatego, jak usłyszałam o pierogach z bobem, w pierwszym momencie się zdziwiłam, w kolejnym zachwyciłam, a już następnym wiedziałam, że to zrobię. Mając za wskazówkę słowa - pierogi, bób i boczek stworzyłam prosty, wręcz minimalistyczny przepis na pierogi z bobem. A jako, że uwielbiam pierogi i bób, wierzyłam w sukces przedsięwzięcia. Polecam amatorom pierogów, bobu i nowych smaków (o ile, jeszcze nań nie trafili).

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (użyłam typu 650) 
  • kilka łyżek gorącej wody
  • 250 g bobu
  • 100 g boczku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na pierogi: Na stół wysypać mąkę, dodać gorąca wodę (uwaga! można się poparzyć - ale to każdy amator robienia pierogów wie). Wyrabiać ciasto tak długo (ew. dodawać wodę lub mąkę), aby nie było za suche, ani za mokre. Ma być elastyczne, w miarę miękkie. Po wyrobieniu zawinąć szczelnie w ściereczkę, aby nie wyschło (suche nie będzie się kleić).

Przygotować farsz: Ugotować bób w łupinkach. Po przestudzeniu, obrać i wrzucić do malaksera. Dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Wszystko razem zmiksować na w miarę gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

Z ciasta wykrawać krążki (ja robię to tradycyjna metoda mojej mamy - zwykłą szklanką), na każdy położyć mniej więcej łyżeczkę farszu, skleić brzegi. 

Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować do momentu wypłynięcia. Można podawać ze skwarkami, ale dla mnie to już by była totalna, bezwstydna rozpusta ;) Bo i tak zjadłam je po ugotowaniu, podsmażone.

 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... PustaMiska - akcja charytatywna

Durszlak.pl