Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z kurczakiem i fasolą

Kolejny przepis, który podaję do akcji Tarty. Powstał z potrzeby chwili - kończył się bowiem termin przydatności ciasta francuskiego, które jakiś czas już zalegało mi w zamrażalniku. A nadzienie zrobiłam z tego, co znalazłam pod ręką. Prosty i szybki pomysł na obiad.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • mała cukinia
  • cebula
  • puszka czerwonej fasoli 
  • dowolne przyprawy - ja użyłam przypraw prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko do smarowania

Przygotowanie:

Wyłożyć formę do pieczenia tarty połową ciasta francuskiego (ja musiałam wcześniej je rozmrozić i rozwałkować). Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Ponakłuwać ciasto widelcem, żeby za bardzo nie urosło podczas podpiekania spodu. Można też wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i wysypać nań "fasolę do pieczenia". Wstawić na 10 -12 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, podobnie paprykę i cukinię. Posiekać drobno cebulę, odsączyć fasolę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, pierś z kurczaka - chwilę razem podsmażyć. Jak mięso będzie ścięte, dodać paprykę, cukinię i fasolę. Na koniec doprawić wszystko solą, pieprzem, przyprawami.

Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Na górę położyć resztę ciasta francuskiego - tak aby powstał placek z nadzieniem. Ja z ciasta zrobiłam krateczkę. Przed włożeniem do piekarnika, posmarowałam wierzch rozbełtanym jajkiem.

Piec 23-25 minut (warto około 20 minuty zobaczyć, czy aby obiad nie jest już gotowy).

Kroić po przestygnięciu. Nie będzie się rozpadało.

 

A to co zobaczyłam przez okno kuchenne kilka dni temu. Chyba niedaleko musi być sejmik, a one odpoczywały w drodze na niego. Idzie jesień, nie ma na to rady...

 

środa, 17 sierpnia 2011, karolah19

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... PustaMiska - akcja charytatywna

Durszlak.pl