Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z bobem

Nie jestem "smakową" tradycjonalistką - lubię połączenia dziwne, chociaż czasem schematy wdrukowane w mojej głowie, mocno walczą przed nowinkami. Dlatego, jak usłyszałam o pierogach z bobem, w pierwszym momencie się zdziwiłam, w kolejnym zachwyciłam, a już następnym wiedziałam, że to zrobię. Mając za wskazówkę słowa - pierogi, bób i boczek stworzyłam prosty, wręcz minimalistyczny przepis na pierogi z bobem. A jako, że uwielbiam pierogi i bób, wierzyłam w sukces przedsięwzięcia. Polecam amatorom pierogów, bobu i nowych smaków (o ile, jeszcze nań nie trafili).

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (użyłam typu 650) 
  • kilka łyżek gorącej wody
  • 250 g bobu
  • 100 g boczku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na pierogi: Na stół wysypać mąkę, dodać gorąca wodę (uwaga! można się poparzyć - ale to każdy amator robienia pierogów wie). Wyrabiać ciasto tak długo (ew. dodawać wodę lub mąkę), aby nie było za suche, ani za mokre. Ma być elastyczne, w miarę miękkie. Po wyrobieniu zawinąć szczelnie w ściereczkę, aby nie wyschło (suche nie będzie się kleić).

Przygotować farsz: Ugotować bób w łupinkach. Po przestudzeniu, obrać i wrzucić do malaksera. Dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Wszystko razem zmiksować na w miarę gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

Z ciasta wykrawać krążki (ja robię to tradycyjna metoda mojej mamy - zwykłą szklanką), na każdy położyć mniej więcej łyżeczkę farszu, skleić brzegi. 

Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować do momentu wypłynięcia. Można podawać ze skwarkami, ale dla mnie to już by była totalna, bezwstydna rozpusta ;) Bo i tak zjadłam je po ugotowaniu, podsmażone.

 



sobota, 09 lipca 2011, karolah19
Tagi: pierogi bób

Polecane wpisy

Komentarze
trzcinowisko
2011/07/09 12:24:11
sezon bobowy juz jest a ja jeszcze w tym roku nie smakowałam...trzeba nadrobić...pierożki smakowite:)
-
tjaryma6
2011/07/09 13:04:57
Miałem też robić, ale, że nie chciało mi się, to mój farsz skończył jako pasta na chlebie. Pozdrawiam.
-
diablica66
2011/07/09 13:08:38
Chętniebym takie zjadła - prezentują się bardzo apetycznie.
-
burczymiwbrzuchu
2011/07/09 13:19:20
Oo świetny pomysł na oryginalny farsz :)
-
dagmara_65
2011/07/09 19:35:04
Ależ mi narobiłaś apetytu na takie podrumienione pierożki! Dla mnie z bobem to nowość! Koniecznie muszę je zrobić ! pozdrowionka :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... PustaMiska - akcja charytatywna

Durszlak.pl