Blog > Komentarze do wpisu
Zupa pomidorowa z soczewicą

Tak właśnie nazwał tą zupę mój mąż. Kiedy mu ją podałam, najpierw nieufnie się jej przyjrzał, następnie dokonał operacji "wglądu wgłąb" łyżką i zapytał - gdzie makaron? Na moja odpowiedź, że zupa ta jest bez makaronu czy ryżu, jeszcze raz spojrzał w talerz i uznał, że w takim razie to zupa pomidorowa z soczewicą.

Oryginalny przepis wzięłam ze strony Kwestia smaku. Tu nieco zmodyfikowany.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 mały seler/kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów
  • 150 - 200 ml koncentratu pomidorowego (dolewając trzeba pilnować, by nie zupa nie zrobiła się zbyt gorzka - ja dodałam niecały 200 ml kartonik koncentratu - passaty)
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1/2 zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka zmielonej suszonej kolendry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Pokroić warzywa w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić warzywa, podsmażyć kilka minut. Do lekko przesmażonych warzyw wlać bulion, wrzuć pomidory z sokiem z puszki, wsypać wszystkie przyprawy wraz z sosem ostrygowym i sojowym. Doprowadzić do wrzenia. Po 10 minutach, dodać koncentrat pomidorowy i ponownie zagotować. Po kolejnych 10 minutach dodać opłukaną i odsączona soczewicę, gotować kolejne 10-15 minut, do miękkości. I gotowe :)

W oryginalnym przepisie jest zapisane, by  przed dodaniem soczewicy cała mieszankę potraktować blenderem, w celu uzyskania gładkiej zupy. Mi się akurat blender zepsuł - używany do rozdrobnienia marchewki, przegrał z nią pojedynek siłowy. Więc wyszła mi zupa zawiesista, pełna dużych kawałków do chrupania. Może mniej elegancka, ale (pewnie) w smaku ta sama.

wtorek, 15 marca 2011, karolah19
Tagi: soczewica

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... PustaMiska - akcja charytatywna

Durszlak.pl