Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z suszoną żurawiną i czekoladą

Wreszcie ktoś przekonał się do mojej pasji gotowania. Po dłuższym okresie dopominania się o działkę przy przygotowywaniu imprez rodzinnych po stronie mojego męża (mojej mamy nie trzeba przekonywać - sama dzwoni z pytaniem, co zrobię), przynoszenia własnych wypieków na wszelkie imprezy, zaczęłam dostawać zlecenia. Ostatnia taka okazja nadarzyła się przy obchodach 80 urodzin babci mego męża. Miałam upiec ciasto i zrobić sałatkę. O tej ostatniej napisze kiedy indziej, bo (prawdopodobnie) z powodu pięknego zielonego koloru bardzo szybko zniknęła ze stołu i nie udało mi się jej utrwalić na zdjęciu. Z ciasta które upiekłam został mi tylko jeden, jedyny kawałek, może nie do końca reprezentatywny i fotogeniczny, ale zawsze obrazujący "moje dzieło".

Przepis zmodyfikowany, na podstawie propozycji Jamiego Olivera w magazynie "Kuchnia" (nr 4 - 2010).

Składniki:

Spód sernika:

  • 150 g stopionego masła
  • 300 g herbatników degestive z czekoladą

Masa serowa:

  • 100 g drobnego cukru trzcinowego jasnego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (ja zastąpiłam kaszą manną)
  • 1 kg serka śmietanowego
  • 2 duże jajka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 50 g pokruszonej gorzkiej czekolady (min. 60%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Żurawina:

  • 200 g suszonej żurawiny
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • sok i otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (oryginalnie jest laska cynamonu, ale akurat nie miałam)
  • 1 laska wanilii (zastąpiłam 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego)
  • parę łyżek rumu (dodałam whisky)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

Herbatniki pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem na jednolita masę. Wyłożyć nią spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy (24 cm średnicy). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąc do ostygnięcia.

W piekarniku zwiększyć temperaturę do 200 st. C

W tym czasie można przygotować żurawinę. Do rondelka wrzucić żurawinę, cukier, połowę soku pomarańczowego, skórkę pomarańczową, cynamon, esencję waniliową, rum/whisky. Wszystko to gotować przez około 5 minut na małym ogniu - do powstania dosyć gęstego syropu sklejającego żurawinę.  Wyłączyć gaz i pozostawić do ostygnięcia.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej.  W misce wymieszać cukier z mąką kukurydziana /kaszą manną, dodać serek i jajka. Wszystko razem wymieszać na gładka masę. Na koniec dodać śmietankę, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać.

Ostatnim krokiem jest dodanie polowy wystudzonego sosu żurawinowego oraz pokruszonej czekolady do masy serowej. Delikatnie wymieszać składniki, aż się połączą. Wylać tak przygotowaną masę na podpieczony spód.

Wstawić do piekarnika na 45 minut (ja piekłam ponad godzinę).

Upieczony i przestudzony sernik sernik przyozdobić polewą czekoladową - do roztapianej w kąpieli wodnej czekolady, dodać śmietanę kremówkę i delikatnie mieszać do połączenia się składników w jednolita, błyszczącą masę. Polać nią sernik, przyozdobić resztą żurawiny w syropie.

Sernik najlepszy jest drugiego dnia.

 

 

wtorek, 15 marca 2011, karolah19

Komentarze
2011/03/15 16:19:25
Podoba mi się taka wersja "na bogato".. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... PustaMiska - akcja charytatywna

Durszlak.pl