Blog > Komentarze do wpisu
Tort kawowo - orzechowy

I jeszcze raz Nigella. Ale tu bez zachwytów. Tort bardzo tłusty i ciężki. Najlepszy w nim był biszkopt, może go wykorzystam ponownie. Krem kojarzy mi się tortami podawanymi na weselach, takimi upieczonymi przez wynajęte do obsługi kucharki. Ale chciałam raz zrobić tort z kremem na maśle (właściwie z masła). I mam za swoje.

Składniki:

Biszkopt:

  • 50 g mielonych orzechów włoskich (dałam 80g, bo tyle mi wyszło po zmieleniu orzechów)
  • 225 g białego cukru (dałam około 180 g)
  • 225 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki mleka (ja dodałam około 5)

Krem:

  • 350 g cukru pudru (dałam 280 g, a i tak krem wyszedł okropnie słodki, wręcz mulący)
  • 175 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżeczki espresso (ja dałam prawie całą porcję espresso, by nieco przełamać smak cukru)

Przygotowanie:

Zmielone orzechy wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i kawą rozpuszczalną. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, na przemian dodawać suche składniki i jajka, stale mieszając. Na koniec, do rozluźnienia masy biszkoptowej dodać mleko. Przełożyć do tortownicy i piec 25-25 minut w temperaturze 180 st. C. Ja przekrajałam ciasto po przestygnięci na dwie części, ale można od razu upiec dwa blaty, dzieląc ciasto na dwie foremki lub piekąc w dwóch turach.

Kiedy ciasto będzie już dobrze wystudzone, można zrobić krem. W misce wymieszać (bardzo dokładnie) masło z cukrem i kawą. Trzeba to robić starannie i dosyć długo, gdyz nieroztopiony cukier będzie chrzęścił pod zębami (jak w moim cieście), co dodatkowo spotęguję uczucie przesłodzenia.

Gotowym ciastem posmarować jeden blat, przykryć drugim i znów posmarować kremem. Można ozdobić połówkami orzechów lub w inny sposób.

wtorek, 22 lutego 2011, karolah19

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... PustaMiska - akcja charytatywna

Durszlak.pl