Blog > Komentarze do wpisu
Zupa z soczewicy

Pozostając w brytyjskich klimatach (poprzednio pisałam o Nigelli i chyba długo z tego tematu nie wyjdę), postanowiłam zrobic zupę zapronowana przez Jimiego Olivera w ostatnim (styczeń 2011) numerze "Kuchni". Zupa jest bardzo sycąca, jak zwykle w przypadku tego typu potraw, łatwa i szybak do zrobienia. W sam raz na zimowy obiad.

Składniki:

  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 suszonej papryczki chilli
  • 200 g soczewicy (może być mieszanka czerwonej i zielonej, ja użyłam tylko czerwonej)
  • 1 litr bulionu
  • 1 puszka fasoli cannellini (ja miałam w zapasie zwykłą białą fasolę)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pokroić boczek w drobna kostkę. Podobnie postąpic względem cebuli, marchewki, selera i czosnku.

W garnku o grubym dnie rozgrzać troche oliwy, wrzucić boczek. Smażąc na średnim ogniu poczekać, aż wytopi sie tłuszcz. Dodac wtedy pokrojone warzywa (cebulę, czosnek, marcew, seler) oraz tymianek.

Po około 15 minutach (może wczesniej - w zależności od tego jak grubo pokroiło sie warzywa), warzywa powinny byc miękkie. Dodać wtedy soczewicę, zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować tyle czasu, ile wymaga soczewica. Ja użyłam jednego gatunku wymagającego 7 minut, ale jeśli jest to mieszanka to wg rad zawartych w przepisie, należy wybrać najdłuższy czas gotowania spośród obu gatunków.

Po tym czasie dodać odsączona fasolę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, rozrzedzić ją wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogien i gotować przez kolejne 10 min. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

wtorek, 11 stycznia 2011, karolah19
Tagi: soczewica

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... PustaMiska - akcja charytatywna

Durszlak.pl